DİKKAT! İLİMİZDE HAVA SICAKLIKLARI 30 °C NİN ÜZERİNDE SEYRETMEKTEDİR.

Aşırı sıcak havalarda beton dökümü ve kürleme işlemleri betonun nihai dayanımı ve kalitesi açısından kritik öneme sahiptir.

TS 1248 standartları çerçevesinde yüksek sıcaklıkların beton hidratasyonuna olan olumsuz etkilerini önlemek adına alınacak önlemler yasal ve teknik bir zorunluluktur.
​​

TS 1248 standardı uyarınca, ardışık üç gün boyunca günlük ortalama hava sıcaklığının 30°C’nin üzerinde olması durumu teknik olarak "aşırı sıcak hava" sınıfına girer. Bu durumlarda betonun içindeki suyun hızla buharlaşması; çatlak oluşumuna (rötre), ani priz almaya ve nihai kompresyon dayanımında (basınç dayanımı) ciddi düşüşlere neden olur.

Betonun şantiyeye ulaşana kadarki sıcaklığının kontrol altında tutulması, karışım kalitesinin korunması için ilk şarttır.

Beton santralinde kullanılan agreganın gölgelendirilmesi/ıslatılması ve karma suyunun (mümkünse buz dökülerek) soğutulması gerekir. Betonun döküm anındaki sıcaklığının 32°C’yi geçmemesi hedeflenmelidir.
​Betonun şantiyeye olan nakliye mesafesi en kısa hat olarak planlanmalıdır. Transmikser tamburları beyaz renkli olmalı ve dış kısmına telis bezi (çuval kumaşı) sarılmalı ve santral çıkışında bu bezler tamamen ıslatılarak evaporasyon (buharlaşma) ile soğutma sağlanmalıdır.

Güneş radyasyonunun ve sıcaklığın en yoğun olduğu öğle saatlerinde döküm kesinlikle durdurulmalıdır. Uygulamalar sabahın erken saatlerinde veya gece/akşam üzeri periyotlarında yürütülmelidir.
​Beton dökülmeden hemen önce kalıplar ve demir donatılar suyla nemlendirilerek soğutulmalıdır. Ancak kalıp içinde göllenmiş su kalmamasına dikkat edilmelidir.

Yüksek sıcaklığa ek olarak rüzgarlı havalar buharlaşmayı radikal şekilde artırır. Döküm alanı rüzgardan korunmalı, gerekirse rüzgar perdeleri kullanılmalıdır.
​Kıvamı ve işlenebilirliği korumak amacıyla şantiyede betona kesinlikle su eklenmemelidir. Akışkanlığı artırmak için yalnızca beton sınıfına uygun kimyasal katkılar (akışkanlaştırıcılar) mühendis gözetiminde kullanılabilir.

Sıcak havada dökülen betonun mukavemetini kazanabilmesi, döküm sonrasındaki bakımın kalitesine bağlıdır.
Betonda hızlı priz alma nedeniyle oluşacak plastik rötre (oturma ve büzülme) çatlaklarını önlemek için yüzey perdahı doğru zamanda yapılmalıdır.

Döküm biter bitmez yüzey hidrasyonu (kürleme) başlatılmalıdır. Beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalı, telis bezleri serilerek sulanmalı veya kimyasal kür bileşikleri uygulanmalıdır.
​Aşırı sıcak hava koşullarında standart kürlenme süresi en az 14 gün boyunca kesintisiz olarak devam ettirilmelidir.

Not: Yapı güvenliği ve standardizasyon açısından, yukarıda belirtilen teknik maddelerin şantiye şefleri ve denetçi mühendisler tarafından sahada eksiksiz uygulanması önemle rica olunur.

Haber344.com. / HABER - GENEL